Lille och Grand Stade Lille Métropole

Lille är en stad i norra Frankrike som ligger alldeles vid gränsen till Belgien. Lille är idag Frankrikes 10:e största stad med sina 220 000 invånare och är en av Frankrikes yngsta städer då 36 % av befolkningen är under 25 år. Staden Lille utsågs 2004 till europeisk kulturhuvudstad och har efter det fått namnet ”Konstens och historiens stad”. Lille är därmed ypperligt lämpat för turism och tillströmningen av utländska gäster väntas explodera ytterligare nu när Lille är en av värdstäderna för 2016 års EM-turnering. Det finns goda järnvägsförbindelser mellan Lille och Paris, en resa som tar en timme och lär komma väl till användning under EM.

I utkanten av Villeneuve d’Ascq, sex kilometer från Lilles centrum ligger arenan Grand Stade Lille Métropole som till vardags agerar hemmaplan till fotbollslaget Lille som för tillfället spelar i den franska högstaligan. Svenske VM-hjälten från 1994, Kennet Andersson, representerade laget 32 gånger med 11 mål som facit.

Grand Stade Lille Métropole är stor och kan som mest ta emot drygt 50 000 besökare. Nuvarande rekord i antal människor på plats vid en och samma tid är drygt 45 000 och det återstår väl att se om rekordet kommer slås under stundande EM. Arenan är också väldigt ny, den öppnade den 17 augusti 2012 och fick sin första stora internationella match när Frankrikes rugbylag slog Argentina den 17 november samma år. Grand Stade Lille Métropole har också ett tak som kan öppnas och stängas och hela proceduren från öppet till stängt tak tar omkring 30 minuter.

Comments are closed.