Toulouse och Stadium de Toulouse

Toulouse ligger i sydvästra Frankrike och är landets fjärde största stad med ett invånarantal omkring 1.2 miljoner. Staden ligger cirka 58 mil från Paris men till dess fördel är också Toulouse ett centrum för flygplansindustrin vilket gör valet av transportmedel städerna emellan tämligen självklart. Att ta sig runt i Toulouse är inte heller ett större problem då de har ett väl utvecklat bussnät samt en typ av tunnelbana som täcker staden behov från norr till söder och väster till öster.

Toulouse kallas i folkmun för den rosa staden på grund av färgen på terrakottan man valt att använda på många av husen som går i rosa nyanser när solen lyser upp de många olika fasaderna.

I Toulouse kärna ligger också Stadium de Toulouse som byggdes redan 1937 specifikt för 1938 års VM-turnering som Italien då tillslut vann genom att besegra Ungen med 4-2. 1938 var också ett VM med ganska bra resultat för Sverige, man tog sig till semifinal där man förlorade mot just Ungern och fick spela tredjeprismatch mot Brasilien som man sen förlorade.

Stadium de Toulouse kallas också mini Wembley på grund av att arean på många sätt påminner om den som finns i London. Arenan har också genomgått en hel del renovering under genom tiden fram till nu. Den mest omfattande renoveringen skedde 1997, då arean skulle stå som spelplan för sex matcher vid 1998 års fotbolls-VM. Kapaciteten för arenan är idag 33 000 personer men har ett rekord på drygt 39 000.

Comments are closed.