Så förbereder sig Frankrike

Internationella fotbollsturneringar växer för varje gång de spelas och detta gäller även 2016 års upplaga. Det krävs mer och mer arbete för att arrangera turneringarna och förutom att det i Frankrike för tillfället hålls på att bygga tre helt nya arenor i Nice, Lyon och Bordeaux har UEFA och det franska fotbollsförbundet tillsammans gjort en satsning mot att göra Frankrikes tredje (!) EM-turnering så bra som möjlig.

De har till uppgift att samla de viktigaste aktörerna för organisationen av fotbolls-EM, vilket då inkluderar UEFA, det franska fotbollsförbundet, den franska regeringen och de olika värdstäderna. Meningen är att projektet ska underlätta för utbyte av information mellan de olika aktörerna och hantera strategiska och känsliga frågor kring evenemanget. Gruppen kommer bestå av Jacques Lambert som tidigare varit ytterst ansvarig för organisationen för av VM-turneringen 1998 i Frankrike. UEFA-presidenten Michel Platini kommer även att delta och han har väl ett extra stort intresse i att det blir en bra organisation då EM-turneringen 2016 spelas i hans hemland.

UEFA, som har alla tävlingsrättigheter, och det franska fotbollsförbundet, som ansvarar för säkerheten, har gemensamt startat projektet EURO 2016 SAS. Till detta projekt har de delegerat ansvar för det operativa kring EM. UEFA kommer ta fullt ekonomiskt ansvar för att organisera hela fotbolls-EM.

Som det ser ut nu ligger planeringen, enligt Platini, före schemat och han anser att det ser mycket bättre ut inför denna turnering än vad det gjorde inför 2012 i Polen/Ukraina. Två arenor står, till exempel, redan nu helt klara för att användas i EM-sammanhang. Lambert ger också lugnande besked och menar att det just nu inte finns något som de förlorat kontrollen över.

Comments are closed.